Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Berlijn, Duitsland

Welkomstwoord ambassadeur Monique van Daalen

Beste bezoeker,

Welkom op de website van de Nederlandse ambassade in Berlijn.
De ambassade, de consulaten-generaal in Düsseldorf en München, de 13 consulaten en de drie NBSO's in Frankfurt/Main, Hamburg en Stuttgart behartigen de Nederlandse belangen in Duitsland. We ondersteunen burgers, bedrijven, kennisinstituten en andere organisaties. Als één team staan we voor u klaar.

De banden tussen Nederland en Duitsland zijn lang en hecht. Dichtbij en toch heel anders. Zo is Duitsland onze belangrijkste handelspartner én het belangrijkste exportland voor onze producten. Niet zo verwonderlijk want ons buurland is een economische grootmacht.

We werken nauw samen met de Duitsers op de terreinen politiek, economie en cultuur. Als ambassadeur streef ik er naar om deze drie kernthema’s met elkaar te verbinden, omdat ik denk dat ze elkaar versterken.

U kunt bij ons terecht voor informatie over consulaire dienstverlening, handel, landbouw, infrastructuur, milieu, defensie, investeringen en innovatie, maar ook over Europese samenwerking, kunst en cultuur.

Ik vind het een voorrecht om ambassadeur te zijn in zo’n mooi land als Duitsland en in zo’n bijzondere stad als Berlijn te wonen. De vele bezoeken op koninklijk, politiek, zakelijk en cultureel niveau onderstrepen het belang van de relatie tussen Nederland en Duitsland. Het is ook geen toeval dat Duitsland voor Nederlanders vakantieland nummer één is.

Het is onze missie om de goede banden tussen onze landen te onderhouden en uit te breiden. En om (nog) meer begrip te krijgen voor elkaars belangen. Voor mij geldt: elkaar kennen helpt om elkaar te begrijpen.

Ik dank u voor uw bezoek aan onze website. Mocht u nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om ons per telefoon of email te benaderen.

Met vriendelijke groet,

Monique van Daalen
Ambassadeur

Juni 2014