Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Berlijn, Duitsland

Het Huis van Oranje(-Nassau) en Duitsland

Een serie vanaf oktober 2015 in maandelijkse afleveringen

Nederland en Duitsland hebben veel gemeenschappelijk. Maar wat weet u over de gezamenlijke ‘Oranje-geschiedenis’ van de twee landen? Met deze vraag is de historica Reinildis van Ditzhuyzen aan de slag gegaan. Het resultaat: een serie historische portretten over het Huis van Oranje(-Nassau) en Duitsland.

Zeven zusjes heeft Friso, Prins van Oranje, en dat betekent dat er zeven aantrekkelijke bruidegoms gevonden moeten worden. Hun moeder Amalia doet haar uiterste best en verkent de vorstelijke huwelijksmarkt. Voor haar oudste dochter Henriette (1686-1754) laat ze haar oog vallen op de kroonprins van Pruisen, de latere koning Frederik Willem I. Helaas - dit gaat niet door en de prinses blijft ongehuwd.

Over dit paar werd destijds in heel Europa, en zeker aan de vorstelijke hoven, flink gepraat. Het is dan ook opzienbarend wat er gebeurde.

Reinildis van Ditzhuyzen is historica, schrijfster en royaltydeskundige. Zij heeft meerdere boeken over etiquette, omgangsvormen en koningshuizen op haar naam staan. Zij is veelvuldig te horen en te zien op radio en tv in binnen- en buitenland en geeft voordrachten in diverse talen.